top of page

Les clavegueres de la homeopatia.


La homeopatia es basa en provocar els símptomes de les malalties. El pare d'aquesta, Samuel Hahnemann al segle XVIII (1807) va afirmar que l'efecte curatiu es produeix gràcies al procés de dilució i dinamització de l'aigua, és a dir, l'aigua transmet l'esperit curatiu de la substància tot i estar diluïda en quantitats ínfimes.

Purroy, J (2014) en el seu llibre la Homeopatia sense embuts explica com Hahnemann va prendre una preparació d’escorça del Perú i va començar a manifestar uns símptomes semblants a la malaria. D’aquest fet va relacionar el que deia Hipòcrates, els similars es curen amb similars. Va arribar a la conclusió que per trobar remeis a les malaties s’ha d’administrar a les persones substàncies que produeixin els mateixos símptomes que els de la malaltia.

La medicina tradicional, la que coneixem avui en dia, la de tota la vida, la que ha salvat milions de vides, ha evolucionat de manera abrumadora durant aquests dos segles, en canvi la homeopatia continua conservant els mateixos supòsits. Ningú en aquest segle es plantejaria realitzar una operació sota els efectes del Cloroform per exemple, ja que és poc segur segons els coneixements que hem anat adquirint. En canvi, admetem els supòsits immutables de fa més de dos segles sobre els quals es basa la homeopatia.

Anem a veure una mica més d'aprop que contenen les substàncies que ens venen a la farmàcia.

S'agafa 1ml de principi actiu i es dilueix en 99 ml d'aigua, s'agita i es remena, d'aquí obtenim el que podrem trobar a la farmàcia com a 1CH. Si el tornem a dissoldre i per tant, repetim l'operació obtindrem una substància de 2CH. Aleshores, que podem trobar en un pot que hi hagi imprès el terme 30CH? Feu números!!

Purroy, J (2014) ens diu “Com a exercici de ciència casolana, qualsevol consumidor de tònica –sola o en combinat- en pot fer la prova. Algunes de les tòniques que hi ha a les botigues catalanes contenen quinina en quantitats que, segons els homeòpates, haurien de ser suficients per causar tremolors i febres en individus sans.”

Aneu al minut 18 del programa i podreu veure com Ricardo Caseroli, defensor de la homeopatia analitza una mostra i no és capaç de distingir la solució amb principi actiu de la que és inoqua.

Què diuen les institucions?

Al nostre país la homeopatia no té financiació pública. En altres països com França i el Regne Unit si que en té, ara bé, la FDA (Agencia Nortamericana del Medicament) no la prohibeix, però si que obliga a col·locar als seus envasos "No hi ha evidències científiques que funcioni", d'aquesta manera deixen llibertat als consumidors per decidir i ho converteixen directament en un pur acte de fe.

El Ministerio de Sanidad, política social e igualdad assenyala que no existeix suficient evidència sobre la efectivitat en situacions clíniques concretes mitjançant l'aplicació de mètodes científics. Pel moment, falten estudis o han estat mal dissenyats. En la majoria dels casos pot resultar inoqua, no obstant no estan completament exemptes de riscos.

El ministeri de sanitat ha presentat una ordre per la qual les comunitats autònomes hauran d'exigir als medicaments homeopatics, la qualitat, la seguretat i l'eficàcia en cumpliment de la directiva europea. Si demostren que funcionen pel tractament d'una determinada patologia a través d'assajos clínics aquesta indicació podrà constar a l'envàs. Del contrari, haurà d'aparèixer una llegenda "Medicament homeopàtic sense indicacions terapèutiques aprovades". A més, també s'haurà d'indicar la composició detallada dels components actius i dels seus excipients. El laboratori haurà de disposar d'un certificat de normes de correcta fabricació i informar de la existència de productes d'orígen humà o animal.

La OMS desaconsella l'ús de la homeopatia pel tractament de la SIDA, la malària i la diarrea infantil.

És desaconsellada per la OCU (Organització dels Consumidors i Usuaris) i recomana verificar la formació del terapeuta, no utilitzar aquest tipus de teràpies com a elecció principal i no abandonar tractaments mèdics sense consultar prèviament al metge.

Quins riscos comporten?

Existeix el risc que els pacients abandonin les teràpies o tractaments realment efectius en detriment de pràctiques amb manca d'eficàcia, això pot ocasionar greus problemes i fins i tot la mort.

La homeopatia fa disminuir la confiança en el sistema públic de salut i en la medicina.

Qualsevol persona pot obtenir un títol d’especialista en homeopatia i per tant, existeixen persones de dubtosa capacitat que preescriuen suposats medicaments i remeis. Fixeu-vos en aquest cas en que un homeòpata omet l’historial mèdic de la pacient i li preescriu un preparat al que és alèrgica.

Consulta el cas alarmant que J.M. Mulet publica al seu blog.

homeopatia riscos

Les flors de bach

Per si no en teniem prou amb tot aquest embolic de la homeopatia, fem un cop d'ull a les famoses flors de bach que també s'inclouen en les miraculoses teràpies alternatives.

El pare d'aquestes fantàstiques flors, el doctor Edward Bach (1930) va afirmar que un estat negatiu pot agreujar una malatia. Les pròpies malalties, per tant, estan causades per estats negatius i males actituds en la vida (gelosia, pors, impaciència, angoixa...). Bach mentre passejava pels prats verds entrava en contacte amb les flors i determinava quin estat anímic o sentiment li produïen cada una d'elles. D'aquí va assumir que una determinada flor també tindria els mateixos efectes en la resta de persones. Els defensors assenyalen que aquests compostos actuen sobre el camp de les bioenergies per tal de desbloquejar certs punts.

Per exemple, la flor Impatiens glandulifera pel nom de l'espècie va determinar que era capaç de curar la impaciència. Els fidels a aquest tipus de teràpies afirmen que les flors a més, tenen propietats que alleugen els pensaments negatius. Les flors són macerades, es bullen i dilueixen en solucions alcohòliques (brandy o vi) i aigua. Habitualment, 1ml de principi actiu floral és diluït en 144ml d'altres excipients inclòs l'alcohol. Actulament, les flors de bach són prescrites per tractar: l'ansietat, l'estrès, la depressió, la falta de confiança. el trauma, el càncer i la SIDA.

Què en diuen els experts?

Edzard Ernst, el major expert mundial en teràpies alternatives va perdre la seva feina i la seva càtedra per explicar i publicar els resultats que havia trobat a les seves investigacions. Tot i ser un seguidor d’aquestes teràpies va esdevenir algú a qui s’havia d’apartar i fer callar.

En contra

El Col·legi de Metges de Barcelona en el seu codi deontològic recull que no es poden fer servir teràpies que no tinguin una validesa científica com ho és la homeopatia, ja que no es basa en els principis del mètode científic* sinó més aviat en un acte de fe.

Cap de les afirmacions de Hahnemann ha estat comprovada o replicada, de fet no es recull en cap llibre d’homeopatia i s’extenen fins als nostres dies així ho afirma Purroy, J.

Existeix avui en dia un buit legal en quan a la regulació dels medicaments homeopàtics. El grau d'exigència no és comparable amb el que pateixen els medicaments convencionals. No se'ls exigeixen ni eficacia ni seguretat. Que siguin legals no vol dir que funcionin. Fumar és legal i ningú posa en dubte que sigui perjudicial per la salut explica Amàlia Lafuente catedràtica de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la UB.

Amàlia afegeix que "L'efecte placebo és l'efecte psicològic d'una substància i es mesura a través d'assajos clínics. Hi ha assajos amb un grau d'exigència molt elevat i que pretenen separar l'efecte placebo del real. Quan s'han comparat fàrmacs convencionals amb els homeopatics s'ha pogut veure que la contribució de l'efecte placebo és molt més forta en la homeopatia"

La homeopatia és un negoci que genera més de 60 milions d'euros a l'any.

Segons el supòsit de la homeopatia, per curar qualsevol malaltia s'ha d'administrar una substància que causi els mateixos símptomes però segons Purroy, J (2014) "Causar símptomes no és el mateix que guarir una malaltia" ni tampoc "Una observació feta amb la quinina no necessàriament s’ha de repetir amb una altra substància qualsevol." Purroy afirma que les bases de la homeopatia estan mal establertes ja que pateixen errors greus de raonament lògic.

A favor

Cada vegada hi ha més metges que la prescriuen i en conseqüència hi ha molta demanda social.

És una eina terapèutica eficaç i segura.

La investigació confirma que els resultats van més enllà del placebo.

És impossible que sigui un placebo perquè els pacients saben que no ho és, tots aquests arguments han estats afirmats per Maria Teresa Presidenta Acadèmia Homeopàtica de Barcelona.

La medicina tradicional amb els seus medicaments és la tercera i la quarta causa de mort comenta Gonzalo Fernández Quiroga director del màster de medicina homeopàtica retirat a la UB.

La medicina tradicional és un negoci per les farmacèutiques.

La medicina tradicional provoca més patiment que no pas benefici va ser afirmat pel pare de la homeopatia.

Recull de casos

1. Dona de 50 anys que acudeix a consulta de homeopatia per taquicardia, palpitacions, ofec, insomni, pensaments negatius recurrents i obsessions. Entre els remeis que es preescriuen a la pacient trobem Pulsatilla 3o CH i flors de bach (la composició de les quals és desconeguda per la pacient). Després d'un any la simptomatologia no remet i la pacient manifesta important malestar. La pacient abandona el tractament homeopàtic i es sotmet a tractament psicològic i farmacològic amb escitalopram 15mg/dia ben tolerat i amb remissió total de la simptomatologia en un període d'entre 3 i 6 mesos i actual disminució de la dosi a 10mg/dia.

2. Nen de 9 anys que arriba a la nostra consulta amb antecedents de tractaments amb homeopatia degut a una otitis. El terapeuta en aquell moment, descartà totalment l'ús d'antibiòtics el que va provocar un ingrés d'urgència degut a la febre alta. El nen va ser tractat amb antibiòtics. Remissió total de la simptomatologia.

3. Noia de 28 anys amb marejos, taquicardia, ofec, obsessions i pensaments negatius. És incapaç de sortir al carrer degut a les continues crisis de pànic. Inicia tractament amb flors de bach durant un 1 mes. La simptomatolgia no remet. Inicia tractament psicològic combinat amb farmacològic (escitalopram 20mg/dia) ben tolerat amb remissió total de la simptomatologia i retirada del farmàc en un període d'un any i mig.

4. Noia de 30 anys és tractada amb Blata orientalis per ofec, tos i mocs durant totes les nits. Al cap d'1-2 mesos la noia no observa cap milloria pel que s'adreça a consulta del seu metge i és diagnòsticada d'al·lèrgia als àcards.

5. Dóna de 47 anys que visita terapeuta de medicina alternativa per dolors a un dels genolls. Durant el tractament experimenta lleugera milloria del dolor i molta relaxació i benestar. Finalment la pacient és operada del menisc i es recupera totalment del dolor.

6. Noia de 28 anys que durant el curs de l'embaràs presentà mal de coll, dificultats per empassar i mocs que arrossegava de feia 15 dies. A la farmàcia li recomanen Oscillococcinum. Al cap de dos dies ni rastre del refredat.

 

*Mètode científic: Són un conjunt de passos ordenats que ens permeten posar a prova els nostres coneixements i establir regles més o menys universals sobre el funcionament de la naturalesa i de l'ésser humà. La seva característica fonamental és la replicabilitat assenyalen Montero i León (p.8).

 

Referències - Tota la informació inclosa en aquesta entrada ha estat extreta de les següents fonts:

Purroy, J. (2014). Homeopatia sense embuts. Una pràctica que prospera entre miracles i miratges. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona.

Mulet, J.M. (2015). Medicina sin engaños. Todo lo que necesitas saber sobre los peligros de la medicina alternativa. Destino.

Montero y León (2004). Métodos de investigación en psicología y educación. Madrid: McGrawHill.

https://www.ocu.org/salud/medicamentos/noticias/flores-de-bach

https://mitosyfraudes.wordpress.com/2014/11/13/flores-de-bach-porque-la-homeopatia-no-era-suficientemente-ridicula/ (

https://lacienciaysusdemonios.com/2010/12/09/un-elaborado-placebo-llamado-flores-de-bach/

http://red-alerta-nuevas-terapias.over-blog.es/2015/05/flores-de-bach-jugando-con-la-salud.html

http://www.mspsi.gob.es/novedades/docs/analisisSituacionTNatu.pdf

http://www.elmundo.es/elmundo/2011/10/22/internacional/1319284733.html

https://elpais.com/elpais/2017/05/27/mamas_papas/1495900076_089561.html

http://www.elmundo.es/sociedad/2016/01/09/5690101022601dfc088b459d.html

https://www.diaridegirona.cat/girona/2017/11/26/judici-hopkins-curaven-fill-medicina-tradicional/881568.html

https://www.huffingtonpost.es/2017/05/17/muere-un-bebe-por-la-dieta-sin-gluten-que-le-pusieron-sus-padres_a_22095019/

https://www.bebesymas.com/noticias/acusan-de-homocidio-a-unos-padres-cuyo-hijo-muere-tratado-solo-con-homeopatia

https://elpais.com/sociedad/2009/08/20/actualidad/1250719212_850215.html

http://contraperiodismomatrix.ning.com/profiles/blogs/la-homepatia-cura-el-sida-con

http://queeslahomeopatia.com/historia-de-la-homeopatia/

https://www.ara.cat/societat/Mor-Italia-otitis-tractat-homeopatia_0_1804019801.html (mort d’un nen homeopatia)

https://www.ara.cat/societat/homeopatia-medicina-alternativa-industria-farmaceutica_0_1697230467.html

http://farmaciencia.org/la-homeopatia-mata

http://www.apetp.com/index.php/lista-de-terapias-pseudocientificas/

https://www.ara.cat/societat/deixar-dexercir-lhomeopatia-perque-farsa_0_1631236966.html

93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page