top of page

Màscares


Darrerament el terme "persones tòxiques" sembla estar en boca de tothom. El fet és que, segurament la major part de la població en algun moment de la seva vida s'ha trobat amb alguna persona que li ha aportat més conseqüències negatives i mal de caps que no pas bons moments.
La qüestió que es planteja la població és... Com puc detectar una persona tòxica? Per mi aquest terme va molt lligat a aquell prototip de persona de sentiments superficials que tracta d'aconseguir el que vol encara que hagi de passar per damunt dels altres mentint, enganyant i manipulant sense ni mostrar un mínim de culpabilitat o remordiments en els seus actes perversos. Ara bé, segurament hi ha altres formes d'entendre aquest concepte, tot i així de ben segur que comparteix alguns trets amb els que us he citat anteriorment. Segurament estareu fent memòria i preguntant-vos si alguna vegada us heu trobat amb algú de característiques similars, potser l'heu trobat ja. A continuació us mostro una descripció del que seria la ment més perversa que podríeu imaginar.
 
RETRAT ROBOT "Te escogerá de entre la multitud, te desarmará con sus palabras y te controlará con su presencia. A ti te encantarán su ingenio y sus planes. Te lo hará pasar bien, pero piensa que después te pasará factura. Te sonreirá y te engañará y, luego, te atemorizará con su mirada. Y cuando haya acabado contigo, y ten por seguro que lo hará, te abandonará llevándose consigo tu inocencia y tu orgullo. Te dejará más triste, pero no más sabio, y durante mucho tiempo te preguntarás qué pasó y qué hiciste mal. Y, después, si otra persona así llama a tu puerta, ¿abrirás?"
D. Hare, R. (2014). Estem acostumats a relacionar psicòpata amb aquella persona que hem vist a les pel·lícules cometent crims un darrera de l'altre. El fet és que poden formar part de les nostres vides i passar gairebé desapercebuts, la majoria no cometen crims i són descrits com a persones amb un cert encant personal, dotades de gran habilitat per enganyar , manipular i arruinar les vides dels que cauen a les seves mans. Únicament uns quants són els que acaben a la presó per tals atrocitats, seria l'expressió més violenta de la psicopatia. CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS

  • Encant superficial i ment simple.

Són ingeniosos i presenten una fluida expressió. Poden mostrar-se com a persones molt afectives, encantadores i amables. Les seves converses poden ser amenes, divertides, sobre temes atractius amb respostes ràpides i intel·ligents. Ens expliquen històries poc provables però dotades d'una gran inventiva, amb les que ens convencen de la seva veracitat i de les que en surten molt ben parats. És com si actuessin llegint un guió. Garrido, V. (2000). D. Hare, R. (2014).

  • Emocionalment superficial

" En ocasiones, junto a una apariencia fría y distante, manifiestan episodios dramáticos de afectividad, que no son sino pequeñas exhibiciones de falsa emotividad. Cuando aseguran que sienten emociones, son incapaces de describir las diferencias sutiles existentes entre diversos estados afectivos." Garrido, V. (2000).

  • Egocentrisme y personalitat presumptuosa

Es creuen ser el centre de l'univers, éssers dotats d'unes capacitats superiors a la resta de la població. Són pressumptuosos i els encanta exercicir poder i control. Creuen tenir la raó i obvien que potser la resta poden presentar respostes vàlides.

  • Manca de remordiments o de culpabilitat

No es veuen afectats per les importants consqüències dels seus actes, es mantenen immutables. Poden arribar a admetre haver-los comès, però no es senten responsables respecte el que hagin pogut provocat sobre altres persones. No mostren ni arrepentiment ni culpabilitat.

  • Manca d'empatia

Mantenen la incapacitat de posar-se al lloc dels altres. Va lligat amb el fet que tenen una profunda incapacitat per experimentar remordiments o culpabilitat davant el dolor que generen sobre les seves víctimes.

  • Mentider i manipulador

Estan dotats de la capacitat de mentir i manipular amb gran facilitat per aconseguir el que volen. Els agrada mentir i manipular, es diverteixen fent-ho. Per ells és el seu dia a dia.

Si algú els hi descobreix alguna mentida tracten de reinventar el discurs per tal que sigui congruent amb la seva versió. La història que relaten pot resultar plena de contradiccions en les que el oient resulta seriament confús i desorientat.

Recordeu que una persona pot mostrar algunes de les característiques esmentades i no resultar patir dit trastorn el qual ha de ser diagnosticat per un professional competent en aquesta àrea tal com un psicòleg o psiquiatra forense.

 

D. Hare, R. (2014). Sin conciencia. El inquietante mundo de los psicópatas que nos rodean. Barcelona. PAIDÓS. Garrido, V. (2000). El psicópata. Un camaleón entre la sociedad actual. Alzira. ALGAR EDITORIAL. Garrido, V. (2007). La mente criminal. Madrid. Booket

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page