top of page

Per què somiem?


Moltes vegades ens haurem despertat amb una extranya sensació després d'haver tingut un somni poc entenedor. Ens preguntem què deu voler dir? El meu inconscient m'adverteix d'alguna cosa?

Sovint amics m'expliquen el contingut d'alguns dels seus peculiars somnis amb l'objectu de trobar una resposta que doni sentit. El fet és que encara queda molt per poder donar una resposta precisa.

Per entendre el mecanisme dels somnis cal remuntar-nos al pare de la psicoanàlisi Sigmund Freud, un personatge clau i influent en aquest camp. Segons ell "la interpretació dels somnis és el camí real cap al coneixement de les activitats inconscients de la ment". Ell creia que l'inconscient fabricava missatges xifrats sobre les pors, esperances i sentiments amgats o reprimits del conscient. Actualment, els científics no van gaire en aquesta línia de pensament. Podem dir que existeixen diverses hipòtesis que tracten de donar resposta a quina és la funció dels somnis.

HIPÒTESIS FISIOLÒGIQUES

Quan somiem augmenten les connexions a les zones cerebrals encarregades de processar la informació visual. Això pot voler dir que el cervel tracta de moure els seus mecanismes per posar-los a punt.

Quins mecanismes tracta de posar a punt?

Equilibri calòric del metabolisme (preocessament d'energia).

Equilibri tèrmic (quan el cos descansa la ment treballa per mantenir una temperatura constant).

Reestabliment del sistema immunològic (descansar permet a l'organismes treballar per erradicar les bacteries).

HIPÒTESIS DE CARÀCTER PRÀCTIC

Somiar és important per consolidar els records i nous aprenentatges segons Dr. Robert Stickgol, els somnis són un sistema que ha evolucionat per a permetre'ns construir i provar posssibles escenaris futurs bastats en la nostra experiència, la principal funció que tenen és buscar solucions creatives a problemes reals. Ens permeten practicar, formar teories i experimentar per preparar.nos sobre el que ens pugui passar.

Aquesta hipòtesi dóna explicació al fet de somiar en situacions de la vida diària. Però per què somiem en situacions sense sentit?

El Dr. Allen Hobson sospita que les parts més primitives del cervell forcen al còrtex frontal a donar sentit a la informació com a resultat s'obtenen els somnis extranys dels que estem acostumats. Aquest científic proposa que els somnis no són un estat alterat de la consciència, sinó un estat cognitiu constant som si sempre estessim somiant i el còrtex frontal o lòbul frontal, inhibís el procés de somiar.

El Dr. Patrick McNamara creu que somiar és important per processar els records i les emocions. Els malsons poden ser útils per modular el nostre estat d'ànim durant el dia i ajudar-nos a sobreportar les experiències traumàtiques.

Durant la fase REM es refereix un augment del percentatge de somnis. No se sap si és la única fase associada als somnis.

Les diferents fases REM que experimentem durant el cicle de son es troben estretament lligades a imatges visuals, en canvi les fases NO - REM es relacionen amb les idees.

675 views0 comments
bottom of page